VARAA AIKA

Kuinka pestä alapää? Emättimen ja vulvan hygienia

Oct 30, 2023

Emättimen herkkä bakteeritasapaino ja pH

Emätin on se joustava putki, joka lähtee häpyhuulien suojasta, virtsa-aukon alapuolelta ja päätyy lopulta kohtuun. Emättimessä asuu joukko tärkeitä bakteereita, jotka tuottavat mm. maitohappoa ja muita antimikrobisia aineita, joka pitävät paikat puhtaana ja happamana, jotta taudinaiheuttajat tuhoutuisivat ennen pääsyä ylöspäin naisen sukupuolielimissä. Näin tapahtuu myös siittiöille silloin, kun ei ole hedelmällinen aika. 

Tämä bakteeristo ja hapan pH ovat siis tärkeitä koko alapään hyvinvoinnille.

Emättimen bakteerien tuotteet yhdessä emättimen seinämän solukon kanssa valuvat alas ja ulos ns. valkovuotona ja pitävät paikat puhtaana. 

Kierron hedelmällisenä aikana (tai myös muulloin, jos kehossa on liikaa estrogeeniä suhteessa progesteroniin!) emättimen seinämän eritteisiin sekoittuu myös kirkasta ja venyvää kohdunkaulan limaa. Tämä lima on pH:ltaan emäksistä, joten näihin aikoihin infektioita voi tulla herkemmin. Myös kuukautisvuoto nostaa emättimen pH:ta. 

Emättimen erite tuoksuu hieman jugurtilta, kohdunkaulan liman tuoksua taas voisi luonnehtia hieman hedelmäiseksi. Jos emättimestä tulevat eritteet ovat pahanhajuisia, kökkäreisiä tai värillisiä, kyseessä on todennäköisesti tulehdus. 

Alapään ei siis kuulu haista pahalta, muttei myöskään kukkasilta tai mansikalta erilaisten pesuaineiden tuloksena! Emättimen bakteerikanta voi häiriintyä normaaleista, yleensä aina emäksisistä ja liian puhdistavista pesuaineista, vaikka niitä tuotaisi vain emättimen aukolle! Itse emätintä ei pidäkään pestä lainkaan, lue alta lisää. 

Pesuaineisiin lisätyt hajusteet taas toimivat usein hormonihäiriköinä. 

Vääränlaisilla pesuaineilla voidaan siis lopulta saada aikaan tulehdus ja paha haju, ja mahdollisesti lisätä hormoniepätasapainoa.

 

Miten pestä alapää?

Jotta emättimen bakteeristo ja pH eivät häiriinny, vulva eli ulkosynnyttimet kannattaa siis pestä ensisijaisesti vain vedellä. Jos esim. kuukautisten aikaan haluaa käyttää pesuainetta, kannattaa valita laadukas intiimihygieniaan tarkoitettu valmiste, jolla on hapan pH, ja joka ei ärsytä tai sisällä esim. hormonihäiriköitä. Esim. Luneten Intimate Cleanser on hyvä valmiste.

Emätintä ei kuitenkaan pidä pestä, edes vedellä. Se tekee pesun itse, kun sen hapanta pH:ta tai bakteeritasapainoa ei mennä häiritsemään.

Lähtökohtaisesti kannattaa pestä alapäästä vain alue, jonka näkisit peilistä sen edessä seisoessasi. Näin suojellaan emättimen aluetta, sillä sen bakteerikanta ja hapan pH järkkyvät helposti, jos edes emättimen aukolle tuodaan häiritseviä aineita. Pelkällä vedellä voi kuitenkin huuhdella koko vulvan alueen, edestä taakse. 

Bakteeritasapainosta voi tarvittaessa pitää huolta sopivilla maitohappobakteerivalmisteilla.