VARAA AIKA

Kosmetiikka ja hormonit: 10 kysymystä - ihonhoidon asiantuntija vastaa

May 29, 2023

Kosmetiikalla on merkittävä vaikutus hormonitoimintaan sekä kehon kuormitukseen. 

Kysyin suomalaisilta kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijoilta sekä pioneereiltä Twistben Veera Brückleriltä ja Kati Partaselta kymmenen aiheeseen liittyvää ja asiakkaitani askarruttavaa kysymystä. 

Näin he vastasivat:

 1. Onko oikeasti todisteita siitä, että ihonhoitotuotteet voivat vaikuttaa haitallisesti? Niin pienet määrät ja vielä ihon läpi? Eikö valmistajilla ole vastuu siitä, että tuotteet on turvallisia?

  Ihonhoitotuotteiden haitallisuutta ja toisaalta valmistajan vastuuta turvallisuudesta voi ajatella ”kuormitusteorian” ja ruokavertauskuvan kautta.

  Kaikki ruokakaupassa myytävät tuotteet saavat lain mukaan olla myynnissä. Vaikka kaupassa oleva ruoka on ”turvallista” se ei tarkoita, että se edistää terveyttäsi. Tupakka, sokeri ja alkoholi ovat jopa haitallisia. Kosmetiikan kanssa on aivan sama asia. 

  Kosmetiikkatuotteet voivat sisältää muun muassa hormonitoimintaa kuormittavia, ihon luontaista tasapainoa häiritseviä sekä karsinogeenisia raaka-aineita. Kosmetiikkatuotteita kannattaakin pelkän turvallisuusnäkökulman sijaan tarkastella mielummin niiden ihoa tai kehoa kuormittavien vaikutuksien näkökulmasta. Se miten kosmetiikkatuotteet vaikuttavat sinuun riippuu kuormittavien tuotteiden määrästä, kuinka usein niitä käyttää, eri tuotteiden yhdistelmästä, geeniperimästä sekä muusta kehon sekä ihon kuormituksesta.

  Päivittäin tekemäsi valinnat joko nakertavat tai rakentavat hyvinvointiasi sekä ihosi terveyttä. Yksittäisellä huonolla valinnalla ei ole suurta merkitystä, oli kyse sitten suklaapatukasta, siideristä tai huonosta kosmetiikkatuotteesta - se mikä ratkaisee on kokonaisuus.

  Kosmetiikkateollisuutta ohjaa pitkälti raha eikä sinun etusi kuluttajana. Siksi sinulla itselläsi on vastuu omaan kehoon kohdistuvista valinnoista ja kannat myös tekemiesi valintojen seuraukset.

 2. Pääsevätkö isot molekyylit todella imeytymään iholta?

  Monet keskittyvät ajattelemaan, että kosmetiikan ainut tapa vaikuttaa kehoomme on imeytyminen. Eikä ihme, sillä tähän lainsäädäntökin nojaa. Kosmetiikkaan saa laittaa mm. karsinogeenejä sekä hormonihäiriköitä sillä perusteella, että lainsäädännön mukaan kosmetiikkavalmistetta ei tule suunnitella vaikuttamaan ihon ulointa kerrosta syvemmällä.

  Kehomme on kuitenkin paljon monimutkaisempi kokonaisuus eikä kosmetiikan tarvitse imeytyä ihoon päätyäkseen kehoon ja aiheuttaakseen siellä haittoja. Kosmetiikalla on muitakin reittejä kehon sisään: hengitystiet, suu sekä karvatupet. Iholle levitettävä tuote voi käynnistää reaktion myös ilman imeytymistä - niin hyvässä kuin pahassa.

  Hyvästä reaktiosta loistava esimerkki on muutama vuosi sitten lanseerattu suomalainen innovatiivinen Reconneting Nature raaka-aine eli ”metsäpöly”. Sen on tutkimuksissa osoitettu jo kahden viikon kuluessa muuttavan suoliston bakteerikantaa paremmaksi, vähentävän sairastelua ja kohottavan mielialaa. Vaikutukset todettiin levittämällä raaka-ainetta sisältävää voidetta selkään 20cm alueelle, jolloin eliminoitiin tuotteen päätyminen kehoon esimerkiksi suun tai nenän kautta.

  Lisäksi lainsäädännöstä huolimatta valitettavasti osa tuotteista kuitenkin imeytyy ihoon ja päätyy sitä kautta kehoon. Esimerkiksi kemiallisten aurinkovoiteiden ja kynsilakkojen kemikaalien on todettu tieteellisissä tutkimuksissa olevan virtsassamme jo 30minuuttia levityksen jälkeen! Kosmetiikassa käytettyjä kemikaaleja on myös löydetty raskaana olevien naisten istukoista.

  LINKIT: 
  Metsäpölytuotteet https://twistbe.fi/collections/metsapolytuotteet

  Blogi: Osaatko tunnistaa haitallisen kosmetiikan: https://twistbe.fi/blogs/twistbe-blogi/osaatko-tunnistaa-haitallisen-kosmetiikan

 3. Millä mekanismeilla aineet voivat aiheuttaa ongelmia ja haittoja?

  Näemme ihonhoidon asiantuntijoina työssämme, että kuormittava kosmetiikka voi aiheuttaa ongelmia ja haittoja pääsääntöisesti kolmella eri tapaa.

  1. Kuormittaa ihon luontaista toimintaa - Tätä tapahtuu tyypillisesti kahdella tapaa, osa raaka-aineista häiritsee ihon bakteeritasapainoa ja osa heikentää ihon uloimman kerroksen toimintaa. Tästä seurauksena oireina on mm. ihon punoitus, herkkyys, finnit, rasvoittuvuus ja pintakuivuus. Pahimmillaan oireet pahenevat kehittyen iho-ongelmiksi kuten akne, ruusufinni, perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma tai seborrea. Kuormittavia tuotteita ovat mm. palasaippuat, puhdistusvaahdot, puhdistusgeelit ja make-up wipesit.

  LINKIT:

  finnit https://twistbe.fi/collections/finnien-hoito

  pintakuivuus https://twistbe.fi/collections/pintakuiva-iho

  rasvoittuvuus https://twistbe.fi/pages/rasvoittuva-iho

  herkkyys https://twistbe.fi/collections/herkka-iho

  akne https://twistbe.fi/collections/akne

  ruusufinni https://twistbe.fi/collections/ruusufinni-ja-rosacea

  suunympärysihottuma https://twistbe.fi/collections/perioraalidermatiitti-suunymparysihottuma

  seborrea https://twistbe.fi/collections/seborrooinen-ekseema-ja-tali-ihottuma

  2. Kuormittaa maksan toimintaa - Maksa joutuu prosessoimaan kehoon päätyvät kosmetiikan kuormittavat raaka-aineet. Maksalla on kuitenkin paljon muutakin hoidettavaa, se mm. käsittelee hormoneja sekä kaikki muutkin elimistöön päätyvät käsittelyä vaativat aineet. Mikäli maksalla on ylitöitä, alkaa tämä näkyä iholla ja tuntua kehossa. Silloin se ei jaksa esimerkiksi käsitellä hormoneja, jolloin keho käyttää muita eliminointiväyliä kuten ihoa. Tämä voi näkyä mm. finneinä. Maksan pitkittynyt liikakuormitus voi pahimmillaan johtaa esimerkiksi hormonaaliseen akneen.

  LINKIT: Hormonaalinen akne blogi https://twistbe.fi/blogs/twistbe-blogi/hormonaalinen-akne-mista-se-johtuu-ja-mika-avuksi-kun-kaikki-on-kokeiltu

  finnit:  finnit https://twistbe.fi/collections/finnien-hoito

  3. Häiritä elimistön luontaista tasapainoa - Kuormittavat kosmetiikan raaka-aineet voivat myös monella muulla tapaa aiheuttaa ongelmia ja haittoja. Tästä esimerkkinä on karsinogeeniset, vapaiden radikaalien määrää lisäävät sekä muilla tavoin kehoa kuormittavat raaka-aineet. Nämä kuormittavat elimistöämme ja vievät sitä pois homeostaasista eli kehon luontaisesta tasapainosta ja lisäten esimerkiksi tulehdusta kehossa tai iholle.

  Jokaisen meidän keho haluaa hakeutua tasapainoon ja pyrkii tekemään sitä jatkuvasti: esimerkiksi olet kuumassa suihkussa ja tulet ulos sieltä, jolloin keho pyrkii viilentämään itseään ja sinulle tulee kylmä hetkellisesti. Tai jos iholle puhkeaa tulehdus käynnistää keho immuunipuolustusreaktion, jonka jälkeen se purkaa sen ja palauttaa tasapainon. Jos kuormitusta on liikaa ei elimistö enää pääsee palauttamaan tasapainoa. Kun tämä tapahtuu näkyy se väistämättä iholla sekä tuntuu kehossa ja omassa olossa. 

  LINKIT:

  Vapaat radikaalit blogi: https://twistbe.fi/blogs/twistbe-blogi/vapaat-radikaalit-ihon-ennenaikainen-vanheneminen


 4. Mitkä ovat ehdottomia nounou-aineita, jotka kannattaisi tunnistaa ja välttää?
  Ihonhoidon asiantuntijoina suosittelemme välttämään kuormittavia kosmetiikan raaka-aineita. Näitä on tuotteissa todella paljon, ehkä helpoimpia tunnistaa on synteettiset hajusteet (parfum, huom myös luonnollinen hajuste, jolla voi olla ihonhoidollisia hyötyjä merkitään tällä nimellä), akrylaatit (näistä eri muotoja, nimessä esiintyy aina acrylates) sekä mineraaliöljyt (mineral oil, paraffin). Sellaisia raaka-aineita, jotka eivät aidosti ravitse ihoa ja/tai, jotka kuormittavat kehoa, ihoa tai ympäristöä on toki paljon muitakin.

  Jos aihe kiinnostaa lisää, kannattaa tutustua meidän INCIt haltuun -verkkovalmennukseen ja Iho jota rakastat -tietokirjaan. 

  LINKIT:

  Incit haltuun valmennus: https://twistbe.fi/products/1383763

  kirja: https://twistbe.fi/products/iho-jota-rakastat-kirja


 5. Miten haitallisten aineiden vaikutukset voi näkyä?
  Haitallisten aineiden vaikutukset näkyvät iholla ja tuntuvat keholla yksilöllisesti riippuen monista tekijöistä kuten ensimmäisen kysymyksen vastauksessa mainittiin. Riippuen miten iho on kuormittunut ja mitä haitallisia (eli kuormittavia) raaka-aineita olet käyttänyt vaikutus voi ensin näkyä iholla tai vaihtoehtoisesti alkaa tuntua kehossa esimerkiksi PMS-oireina.

  Kolmannen kysymyksen vastauksessa sivusimmekin miten vaikutukset voivat mm iholla näkyä. Jos kuormittaa kehoa eri tavoin oli kyseessä sitten stressi, univaje tai huono ruokavalio, iho on aina se, jolta ensimmäiseksi otetaan ja kenelle viimeiseksi annetaan. Tämä johtuu siitä, että ihon hyvinvointi ei ole hengissä selviytymisen kannalta välttämätöntä.

  Sanomme aina, että ihonhoito on ihanan pinnallinen syy kiinnosta omasta hyvinvoinnista ja että ihosi on hyvinvointisi peili. Kun alat kiinnittämään huomiota kehon kuormitukseen ja hyvinvointia lisääviin tekoihin, siinä vaiheessa kun vaikutukset näkyvät iholla on kehosi sisällä tapahtunut jo todella paljon hyviä muutoksia ja tämä varmasti tuntuu myös voinnissasi!

 6. Miten saan kosmetiikan tuomat hyödyt ilman, että altistun haitoille?

  Käyttämällä kosmetiikkaa LESS IS MORE -periaatteella. Tämä koskee raaka-aineita sekä tuotteiden määrää. Lisäksi minimoimalla kaikki tuotteet omasta ihonhoitorutiinista (älä unohda aurinkovoiteita, meikkejä, hiustenhoitotuotteita ja vartalonhoitotuotteita), jotka kuormittavat ihoa tai kehoa.

  Kaikista yksinkertaisimmillaan ihonhoitorutiinissa voi olla vain puhdistustuote, kasvovesi ja kosteutustuote kuten kasvovoide, kasvoöljy tai balsami.

  Seerumeita, kuorintavoiteita, kosteuttavia naamioita ja muita erityistuotteita käytetään vain ihon tarpeen ja esimerkiksi vuodenajan mukaan.

  Jos tämä aihe kiinnostaa, tutustu meidän Ihonhoito haltuun ja Uusi Alku Ihollesi -verkkovalmennuksiin. Jos et halua itse opetella asioita vaan haluat vaan tietää miten koostat ihonhoitorutiinin, jossa ei ole omaa ihoa kuormittavia tuotteita, kannattaa tulla meille Ihonhoitorutiinin analyysiin.

  LINKIT:
  Puhdistustuote https://twistbe.fi/collections/kasvojen-puhdistus
  kasvovesi https://twistbe.fi/collections/kasvovedet
  kasvovoide https://twistbe.fi/collections/kosteusvoiteet
  kasvoöljy https://twistbe.fi/collections/kasvooljyt
  balsami https://twistbe.fi/collections/balsamit

  IH valmennus
  UAI valmennukset
  Analyysi https://twistbe.fi/products/ihonhoitorutiinin-analyysi

 7. Eikö ole yksinkertaisinta vain aina valita luonnonkosmetiikkaa?
  Valitettavasti ei. Eri luonnonkosmetiikan sertifikaatit hyväksyvät eri kirjon raaka-aineita käytettäväksi ja osa luonnonkosmetiikan tuotteista voi silti kuormittaa esimerkiksi ihoa.

  Luonnnonkosmetiikka ei myöskään ole tae hyvälle hintalaatusuhteelle eikä sille, että tuotteessa olisi kunnon pitoisuudet aidosti vaikuttavia raaka-aineita (mikä puolestaan on edellytys aidosti tuloksekkaalle ihonhoidolle).

  Jos nyt mietit tuskastuneena, että miten ihmeessä kenelläkään on energiaa etsiä hyviä tuotteita tai miten edes voi löytää sellaisia tuotteita mitä voi ostaa, niin olet oivaltanut jo paljon! Tähän voimme todeta: NIINPÄ! Tämä on valitettavasti juurikin kosmetiikka-alan pimeä puoli.

  Opiskeltuamme ihon biologiaa ja kosmetiikan valmistusta me ymmärsimme tämän problematiikan ja turhauduimme tähän asiaan reilu 10 vuotta sitten ja siksi perustimme Twistben.

  Twistbe tulee sanoista The Way It’s Supposed To Be. Halusimme luoda paikan jossa kaikki olisi niinkun kosmetiikan ”pitäisi olla” ja myynnissä olisi VAIN hyviä tuotteita. Meille tämä tarkoittaa tänäkin päivänä sitä, että tuotteet eivät sisällä mitään ihoa, kehoa tai ympäristöä kuormittavaa, niissä on kunnon pitoisuudet aidosti vaikuttavia raaka-aineita ja hyvä hinta-laatusuhde. Jos kiinnostaa, niin tarinaamme voi tutustua täällä.

  LINKKI: 

  Twistbe tarina https://twistbe.fi/pages/twistben-tarina

 8. Mistä tiedän onko tietyn brändin tuotteet hyviä ja hormoniystävällisiä?
  Tällaisia olettamuksia ei kannata tehdä bränditasolla vaan jokainen tuote tulee tarkastella yksilönä. ”Raaka-aineet ovat tuote” on motto, jonka opimme opiskeluaikoina. Niin yksinkertaiselta kuin tämä kuulostaakin se tuntuu usein unohtuvan kun tuotteiden huumaavat tuoksut, kauniit pakkaukset ja alennusmyynnit vievät mukanaan.

  Jos haluat tietää onko tuote hormoniystävällinen, laadukas, sisältää kunnon pitoisuuden ihoa hoitavia raaka-aineita ja onko siinä hyvä hinta-laatusuhde, sinun on luettava tuotteen INCI-lista eli ainesosaluettelo läpi ja arvioitava se sitä kautta. Näin me olemme tehneet jokaiselle Twistbe valikoiman tuotteelle. Lisäksi olemme testanneet tuotteet yksitellen ennen niiden päätymistä valikoimiimme ja tutustuneet valmistajaan.

  Jos INCIen lukemista haluaa opetella itse, kannattaa tutustua meidän INCIt haltuun-valmennukseen. Twistbe valikoiman kriteereihin voit tutustua täällä ja koko valikoimaan sivuiltamme.

  LINKIT:

  Twistbe kriteerit https://twistbe.fi/pages/tuotevalikoiman-kriteerit
  Valikoima https://twistbe.fi/collections/bestsellerit tai https://twistbe.fi/
  Incit haltuun valmennus https://twistbe.fi/products/1383763


 9. Paras sarja akneiholle?
  Tähän pätee hieman sama asia kuin edelliseen kysymykseen eli on vaikea yleistää yhtä sarjaa, joka olisi akneiholle paras. Akneihon oireet voivat olla myös hieman erilaiset yksilöstä riippuen: jollain akneiho on todella kuiva ja herkkä, toisella todella rasvoittuva. Tuotteiden etsintä kannattaakin aloittaa siitä, että miettii mikä ihon tarve on ja mitkä raaka-aineet ja tuotteet voisivat tähän auttaa. Toki tätä ennen tulee olla eliminoituna mahdollinen itseaiheutettu akne ja kuormittavat aknea aiheuttavat tuotteet rutiinista pois!

  Jos olet epävarma aknesi hoidosta, suosittelemme tulemaan meille Ihotyyppianalyysiin, jossa tilanteesi voidaan arvioida.  Listasimme tähän kuitenkin muutamia tärppituotteita, jotka olemme havainneet hyväksi aknen hoidossa.

  Puhdistusmaito - Apeiron hellävarainen puhdistusmaito, rauhoittaa tulehdusta ja puhdistaa ihon tehokkaasti häiritsemättä ihon luontaista toimintaa.

  Kasvovesi - Pure=Beauty Berry Mist tai Olivia Klein Hydra Toner, nämä tasapainottavat ihon toimintaa hilliten talin liikatuotantoa, rauhoittaen tulehdusta ja kuitenkin kosteuttaen ihoa.

  Seerumi - Olivia Klein Hydra Serum, vähentää punoitusta ja rauhoittaa tulehdusta sekä kosteuttaa ja tasapainottaa.

  Kasvovoide - Apeiron Intensive Care, kosteuttaa ja auttaa finneihin sekä paukamoihin

  Kasvoöljy - Apeiron Jojobateepuuöljy, tällä on satoja asiakasarvosteluja ja se on bestseller tuotteemme finnien hoitoon!

  LINKIT:

  Ihotyyppianalyysi https://twistbe.fi/products/ihotyyppianalyysi

  itseaiheutettu akne blogi  https://twistbe.fi/blogs/twistbe-blogi/voiko-akne-olla-itseaiheutettu-tai-vaarin-diagnosoitu

  Puhdistusmaito https://twistbe.fi/collections/puhdistusmaidot-ja-voiteet

  Apeiron hellävarainen puhdistusmaito https://twistbe.fi/collections/puhdistusmaidot-ja-voiteet/products/apeiron-hellavarainen-puhdistusmaito

  Kasvovesi https://twistbe.fi/collections/kasvovedet

  Pure=Beauty Berry Mist https://twistbe.fi/products/pure-beauty-berry-mist-kasvovesi

  Olivia Klein Hydra Toner https://twistbe.fi/collections/kasvovedet/products/olivia-klein-hydra-spray-toner-kasvovesi-150ml

  Seerumi https://twistbe.fi/collections/seerumit

  Olivia Klein Hydra Serum https://twistbe.fi/products/olivia-klein-hydra-serum-hoitoseerumi-30ml

  Kasvovoide https://twistbe.fi/collections/kosteusvoiteet

  Apeiron Intensive Care https://twistbe.fi/collections/kosteusvoiteet/products/apeiron-intensive-care-kasvovoide

  Kasvoöljy https://twistbe.fi/collections/kasvooljyt

  Apeiron Jojobateepuuöljy https://twistbe.fi/collections/kasvooljyt/products/apeiron-jojobateepuuoljy

 10. Paras sarja ruusufinni-iholle?

  Tähän täytyy itseasiassa tehdä poikkeus aiemmista ja todeta, että Föllinge on loistava sarja ruusufinni ihon hoitoon. Föllingen Pro Sensitive-linja on nimenomaan suunniteltu ruusufinnille ja se näkyy raaka-aineissa. Kaikissa Pro Sensitive tuotteissa on punoitusta ja tulehdusta rauhoittavia sekä ihoa tasapainottavia raaka-aineita. Sarjan tuotteet lisäksi täydentävät toisiaan poikkeuksellisen monipuolisesti.

  LINKIT:

  Ruusufinni collection https://twistbe.fi/collections/ruusufinni-ja-rosacea

  Föllinge  https://twistbe.fi/collections/follinge

 

Tutustu Twistbe:n ihonhoidon asiantuntijoihin:


Veerahttps://twistbe.fi/pages/veera-bruckler-ihonhoidon-asiantuntija
Kati: https://twistbe.fi/pages/kati-partanen-ihonhoidon-asiantuntija

Twistbe: https://twistbe.fi/pages/mita-saat-meilta

 

Teksti: Veera Brückler, Kati Partanen, Niina Suni. 29.5.2023