VARAA AIKA

Kiertotietoisuus eli hedelmällisyystietoisuus (fertility awareness)

Kiertotietoisuus voi voimannuttaa, lähentää oman kehon kanssa ja auttaa voimaan paremmin. Se on myös luonnollinen ehkäisymenetelmä tai apu raskautumisessa.

 
OPISKELE KIERTOTIETOISUUTTA

Mitä on kiertotietoisuus ja kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät?

 

Lyhyesti ja yksinkertaistetusti sanottuna kiertotietoisuus on hedelmällisten päivien tunnistamista kuukautiskierrosta tieteeseen perustuvien biomarkkereiden (eli kehon merkkien) avulla. 

Jotkut käyttävät termiä kiertotietoisuus löyhemmin kuvaamaan kuukautiskierron vaiheiden summittaista tunnistamista. Täsmällinen termi hedelmällisen ajan luotettavalle tunnistamiselle kehon merkkejä havainnoiden olisikin siis kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät

Kiertotietoisuuteen perustuvia menetelmiä on useita ja ne voidaan karkeasti jakaa laskennallisiin ja kehon merkkejä havainnoiviin menetelmiin. Havainnoivat menetelmät ovat lähtökohtaisesti laskennallisia menetelmiä luotettavampia.

Luotettavimpiin kiertotietoisuuteen perustuviin menetelmiin kuuluvat ns. symptotermaaliset menetelmät. Sympto viittaa kehon merkkeihin ja termaalinen lämpötilaan. Symtotermaalinen menetelmä havainnoi siis tieteellisesti todistettuja kehon merkkejä ja kehon peruslämpötilaa.

Hormonia opettaa symptotermaalista Justisse-menetelmää

Mihin kiertotietoisuuteen perustuvaa menetelmää voi käyttää?

Justisse-menetelmää voi käyttää joko raskauden ehkäisyyn (oikein käytettynä luotettavuus voi olla samaa luokkaa hormonaalisen ehkäisyn kanssa) tai raskauden suunnitteluun (hedelmöittyminen ja alkuraskauden tukemiseen). Justisse-menetelmää voi käyttää myös pelkästään kuukautisterveyden seurantaan ja kiertoon liittyvien ongelmien ratkomiseen (esimerkiksi PMS-oireet, esivaihdevuosioireet tai vaihdevuosioireet, kivuliaat kuukautiset, epätyypillinen vuoto jne.). Lue alta lisää kustakin käyttötarkoituksesta. 

Symptotermaaliset kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät antavat tietoa myös koko kehon terveydentilasta! Kuukautiskiertoa seuraamalla oppii myös tuntemaan ja ymmärtämään kehoaan. Monet naiset kokevatkin voimaantumisen tunteen ymmärtäessään entistä paremmin kiertoaan ja itseään sekä mahdollisia ongelmia kierrossaan ja etenkin todistaessaan ongelmien lievittymistä tai ratkeamista, kun juurisyihin on pureuduttu ja niitä on hoidettu.

KIERTOTIETOISUUSKURSSIT

Raskauden ehkäisy

Justisse-menetelmää voi käyttää luonnollisena menetelmänä raskauden ehkäisyyn ilman haitallisia vaikutuksia. Tutkimusten mukaan se voi olla oikein käytettynä yhtä luotettava kuin e-pilleri.* Käytettäessä kiertotietoisuuteen perustuvaa menetelmää raskauden ehkäisyyn täytyy kuitenkin sitoutua menetelmän ohjeisiin ja sääntöihin tiukasti.

Menetelmä perustuu hedelmällisten päivien tunnistamiseen tietellisesti osoitettujen biomarkkereiden avulla.

Yhdyntää vältetään hedelmällisinä päivinä. Hedelmällisinä päivinä on kuitenkin mahdollista harrastaa vaihtoehtoisia seksuaalisen kanssakäymisen muotoja (välttäen siemennesteen ja kohdunkaulanliman kontaktia vulvan alueella ja lähellä). On myös mahdollista käyttää hedelmällisinä päivinä jotain muuta ehkäisymenetelmää kuten kondomia, mutta tällöin menetelmän teho on tietenkin kondomin teho, mikä on lähtökohtaisesti huonompi kuin symptotermaalisen menetelmän teho raskauden ehkäisyssä.*

Raskauden suunnittelu

Kiertotietoisuuteen perustuva symptotermaalinen Justisse-menetelmä on loistava apu raskauden suunnittelussa. Sen avulla voidaan varmasti tunnistaa hedelmälliset päivät tieteellisesti todistettujen biomarkkereiden avulla ja ajoittaa yhdynnät ajankohtaan, jossa hedelmöittyminen on todennäköisintä.

Menetelmä antaa myös arvokasta tietoa kuukautiskierron terveydestä, mm. tapahtuuko ovulaatio, ovulaation ajankohta, onko hedelmöittymiseen tarvittavaa kohdunkaulan limaa riittävästi ja mahdollistaako ovulaation jälkeinen vaihe raskauden jatkumisen. Menetelmä antaa myös tietoa koko kehon terveydestä.

Jos kierron tarkka päivittäinen kartoittaminen ei tunnu mielekkäältä, voidaan kiertoa tutkia kevyemmin ja käydä läpi raskautumiseen vaikuttavia asioita yleisemmällä tasolla.

Lisääntymisterveyden seuranta

Kuukautiskierron tarkka seuraaminen kiertotietoisuuteen perustuvan menetelmän avulla antaa paljon tietoa lisääntymisterveydestä ja kertoo koko kehon terveydentilasta.

Kehon peruslämpötila ja kohdunkaulanlima kertovat mm. naishormonien tasoista ja tasapainosta, ovulaatiosta ja ovulaation jälkeisen vaiheen pituudesta. Ne antavat usein tietoa myös mm. PMS-oireiden ja muiden kuukautisongelmien syistä.

Kuukautiskierto voi antaa myös tietoa koko kehon terveydentilasta kuten muista hormoniepätasapainotiloista, ravintoainepuutoksista, tulehduksesta, suoliston ja maksan tilasta, PCOS:sta, endometrioosista jne.

Terve kuukautiskierto on tärkeää paitsi hedelmöittymisen myös kokonaisterveyden kannalta!

Kiertotietoisuuden opetus

 

Opetan symptotermaalista Justisse-menetelmää pääsääntöisesti kursseilla.

Lue lisää kursseistani TÄÄLTÄ

On myös mahdollista ostaa yksittäisiä opetustapaamisia, mutta kurssit tulevat edullisemmaksi, ellet tunne menetelmää jo entuudestaan. Kursseihin kuuluu myös paljon muuta hyödyllistä lisämateriaalia opetuksen ohella.

Kursseille voit ilmoittautua kurssisivuston kautta tai voit kysyä lisätietoja sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeella.

Jos kiertotietoisuuden soveltuminen sinulle mietityttää, voit varata täältä ilmaisen 30 min. konsultaation, jossa käydään läpi menetelmän soveltuvuutta sinulle. 

Opit kanssani varmasti ja tehokkaasti.

Toivotan lämpimästi tervetulleeksi kaikki munasarjalliset, sukupuoleen tai identiteettiin katsomatta.

Lue lisää ja ilmoittaudu kurssille!

Leena 

"Kiertotietoisuuteen perustuva menetelmä opetti minua ymmärtämään omaa kiertoani ja kehoani paljon paremmin. Menetelmän opeista viisastuneena alkoi harmittaa, että miksi en tiennyt tästä aikaisemmin; erityisesti lisääntymisterveyden ja kokonaisvaltaisen terveyden kannalta.

Niina oli ihana kouluttaja - selkeä, kärsivällinen ja innostunut ja pitää varmasti tietonsa aina mahdollisimman ajantasaisena. Oli mahtavaa oppia niin paljon uutta oman kehon toiminnasta ja alkaa ymmärtää, mitä kierron eri vaiheissa tapahtuu ja mitä kehoni minulle viestii. Käsittämätöntä, miten vähän olen tästä kaikesta aiemmin tiennyt, vaikka hormonitoiminnan vallitsevuus naisen elämässä on niin suurta. Olisinpa tiennyt tämän kaiken aiemmin."

 

Emma 

"Pidin tyylistäsi ja innostuneesta asenteestasi kiertotietoisuuden suhteen – koin sen innoittavaksi sekä tunsin, kuinka varmuus itseeni itseni omana asiantuntijana palautui. Kiitos luottamuksen palauttamisesta oman kierron suhteen sekä tiedon jakamisesta!" 

Ida

"Niinalta oli ilo oppia kiertotietoisuutta, sillä hänestä huokuu aito kiinnostus ja into valitsemaan alaa kohtaan. Hän on aidosti kiinnostunut ihmisestä yksilönä ja hänen halunsa jakaa tietoa on inspiroivaa. On ihana kohdata ihmisiä joiden kanssa tuntee innostuvansa, se on tarttuvaa!

Lähdin aluksi etsimään kiertotietoisuudesta vaihtoehtoa ehkäisyyn, ja voin nyt aina varmoin ottein luottaa kykyni kartoittaa kiertoa ja sitä kautta käyttää menetelmää ehkäisyyn, mutta sain myös niin paljon enemmän. Tajusin, kuinka paljon informaatiota saan omasta terveyden tilastani ja itseasiassa lämpötilojeni seuraaminen sai minut ottamaan itseäni niskasta kiinni, jotta pääsen oman terveyteni juurisyille. Tämän oppimatkan aikana diagnosoin itselleni (ja todensin lääkärillä) autoimmuunisairauden, joka suoraan vaikuttaa hormonikiertooni. Nyt minulla on enemmän avaimia kuin koskaan alkaa ymmärtämään kehoni toimintaa ja ottaa täysi valta omasta terveydestäni. En voi tehdä mitään muuta kuin suositella symptotermaalista menetelmää kaikille naisille. Jokaisen tulisi tuntea oma keho ja siellä tapahtuvat muutokset."

 

Lisää Justisse-menetelmästä

 

Symptotermaalinen kiertotietoisuuteen perustuva Justisse-menetelmä on täysin luonnollinen ja ilman haitallisia vaikutuksia. Et tarvitse kalliita laitteita, ainoastaan sopivan lämpömittarin ja vessapaperia!

Kuukautiskiertoa kartoitetaan päivittäisin havainnoin, jotka perustuvat tieteellisesti osoitettuihin biomarkkereihin. Näiden biomarkkereiden avulla on mahdollista luotettavasti tunnistaa hedelmälliset ja ei-hedelmälliset päivät kierrosta.

Koska havainnointi tehdään päivittäin, menetelmä sopii käytettäväksi myös:

epäsäännöllisissä kuukautiskierroissa

imetyksen aikana

synnytyksen jälkeen

hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen

esivaihdevuosissa

Kaikissa näissä tilanteissa kuukautiskierron tarkka havainnointi kertoo arvokasta tietoa kehon hormonaalisesta tilasta.

Justisse-menetelmässä voidaan havainnoida kolmea biomarkkeria, mutta yleensä vain kahta ensimmäistä: kohdunkaulan limaa, kehon peruslämpötilaa ja kohdun suun muutoksia.

Yleensä siis kohdunkaulan lima ja kehon peruslämpötila riittävät kierron seurantaan eli kehonsisäistä kohdunsuun havainnointia ei tarvita.

Kohdunkaulan limaa havainnoidaan tarkoilla ohjeilla vessapaperilla pyyhkimällä ja lämpötila mitataan kainalosta, suusta tai emättimestä.

Alla näkyy esimerkkikuva Justisse-menetelmän "kuukautiskartasta", joka on kirjattu englanninkielisellä Read Your Body -applikaatiolla.

 

HUOM! Hormonian asiakkaat saavat 3 kk:n ilmaisen tutustumisen Read Your Body -applikaatioon.

 

Kiertoa voi kartoittaa myös ilmaisilla applikaatioilla tai paperilla. Alla näkyy myös esimerkkikuva tyhjästä paperikartasta.

VOIT LADATA TULOSTETTAVAN KIERTOKARTTAPOHJAN ITSELLESI KLIKAAMALLA KARTAN KUVAA TAI SEN ALTA.

Lataa kiertokarttapohja