VARAA AIKA

Kiertotietoisuus

Mitä on kiertotietoisuus ja kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät?

 

Lyhyesti ja yksinkertaistetusti sanottuna kiertotietoisuus on hedelmällisten päivien tunnistamista kuukautiskierrosta tieteeseen perustuvien biomarkkereiden (eli kehon merkkien) avulla. 

Jotkut käyttävät termiä kiertotietoisuus löyhemmin kuvaamaan kuukautiskierron vaiheiden summittaista tunnistamista. Täsmällinen termi hedelmällisen ajan luotettavalle tunnistamiselle kehon merkkejä havainnoiden olisikin siis kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät

Kiertotietoisuuteen perustuvia menetelmiä on useita. Jotkut lukevat myös laskennalliset menetelmät kiertotietoisuuteen perustuviksi menetelmiksi, joidenkin mielestä kiertotietoisuuteen perustuvia menetelmiä ovat vain kehon merkkejä havainnoivat menetelmät. Laskennallisten menetelmien ongelmana on se, ettei seuraava kuukautiskierto välttämättä mene samalla tavalla kuin edellinen kierto, sillä kuukautiskiertoon voivat vaikuttaa mm. ravinto, stressi, liikunta, uni jne. Tämän takia havainnoivat kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät ovat laskennallisia menetelmiä luotettavampia.  Luotettavimpiin havainnoiviin menetelmiin kuuluvat ns. symptotermaaliset kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät.* Sympto viittaa kehon merkkeihin ja termaalinen lämpötilaan. Symtotermaalinen menetelmä havainnoi siis tieteellisesti todistettuja kehon merkkejä ja kehon peruslämpötilaa.

Opetan symptotermaalista Justisse-menetelmääJustisse-menetelmää voi käyttää joko raskauden ehkäisyyn (oikein käytettynä luotettavuus voi olla samaa luokkaa hormonaalisen ehkäisyn kanssa*) tai raskauden suunnitteluun (hedelmöittyminen ja alkuraskauden tukemiseen). Justisse-menetelmää voi käyttää myös pelkästään kuukautisterveyden seurantaan ja kiertoon liittyvien ongelmien ratkomiseen (esimerkiksi PMS-oireet, esivaihdevuosioireet tai vaihdevuosioireet, kivuliaat kuukautiset, epätyypillinen vuoto jne.). Lue alta lisää kustakin käyttötarkoituksesta. 

Symptotermaaliset kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät antavat tietoa myös koko kehon terveydentilasta! Kuukautiskiertoa seuraamalla oppii myös tuntemaan ja ymmärtämään kehoaan. Monet naiset kokevatkin voimaantumisen tunteen ymmärtäessään entistä paremmin kiertoaan ja itseään sekä mahdollisia ongelmia kierrossaan ja etenkin todistaessaan ongelmien lievittymistä tai ratkeamista, kun juurisyihin on pureuduttu ja niitä on hoidettu.

Justisse-menetelmä

Symptotermaalinen kiertotietoisuuteen perustuva Justisse-menetelmä on täysin luonnollinen ja ilman haitallisia vaikutuksia. Et tarvitse kalliita laitteita, ainoastaan sopivan lämpömittarin ja vessapaperia!

Kuukautiskiertoa kartoitetaan päivittäisin havainnoin, jotka perustuvat tieteellisesti osoitettuihin biomarkkereihin. Näiden biomarkkereiden avulla on mahdollista luotettavasti tunnistaa hedelmälliset ja ei-hedelmälliset päivät kierrosta.

Koska havainnointi tehdään päivittäin, menetelmä sopii käytettäväksi myös:

  1. epäsäännöllisissä kuukautiskierroissa
  2. imetyksen aikana
  3. synnytyksen jälkeen
  4. hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen
  5. esivaihdevuosissa

Kaikissa näissä tilanteissa kuukautiskierron tarkka havainnointi kertoo arvokasta tietoa kehon hormonaalisesta tilasta.

  1. Justisse-menetelmässä voidaan havainnoida kolmea biomarkkeria, mutta yleensä vain kahta ensimmäistä:
    kohdunkaulan lima
  2. kehon peruslämpötila
  3. kohdun suun muutokset

Yleensä siis kohdunkaulan lima ja kehon peruslämpötila riittävät kierron seurantaan eli kehonsisäistä kohdunsuun havainnointia ei tarvita.

Kohdunkaulan limaa havainnoidaan tarkoilla ohjeilla vessapaperilla pyyhkimällä ja lämpötila mitataan kainalosta, suusta tai emättimestä.

Alla näkyy esimerkkikuva Justisse-menetelmän "kuukautiskartasta", joka on kirjattu englanninkielisellä Read Your Body -applikaatiolla. Hormonian asiakkaat saavat 3 kk:n ilmaisen tutustumisen Read Your Body -applikaatioon. Kiertoa voi kartoittaa myös ilmaisilla applikaatioilla tai paperilla. Alla näkyy myös esimerkkikuva tyhjästä paperikartasta.

Raskauden ehkäisy

Justisse-menetelmää voi käyttää luonnollisena menetelmänä raskauden ehkäisyyn ilman haitallisia vaikutuksia. Tutkimusten mukaan se voi olla oikein käytettynä yhtä luotettava kuin e-pilleri.* Käytettäessä kiertotietoisuuteen perustuvaa menetelmää raskauden ehkäisyyn täytyy kuitenkin sitoutua menetelmän ohjeisiin ja sääntöihin tiukasti.

Menetelmä perustuu hedelmällisten päivien tunnistamiseen tietellisesti osoitettujen biomarkkereiden avulla.

Yhdyntää vältetään hedelmällisinä päivinä. Hedelmällisinä päivinä on kuitenkin mahdollista harrastaa vaihtoehtoisia seksuaalisen kanssakäymisen muotoja (välttäen siemennesteen ja kohdunkaulanliman kontaktia vulvan alueella ja lähellä). On myös mahdollista käyttää hedelmällisinä päivinä jotain muuta ehkäisymenetelmää kuten kondomia, mutta tällöin menetelmän teho on tietenkin kondomin teho, mikä on lähtökohtaisesti huonompi kuin symptotermaalisen menetelmän teho raskauden ehkäisyssä.*

Raskauden suunnittelu

Kiertotietoisuuteen perustuva symptotermaalinen Justisse-menetelmä on loistava apu raskauden suunnittelussa. Sen avulla voidaan varmasti tunnistaa hedelmälliset päivät tieteellisesti todistettujen biomarkkereiden avulla ja ajoittaa yhdynnät ajankohtaan, jossa hedelmöittyminen on todennäköisintä.

Menetelmä antaa myös arvokasta tietoa kuukautiskierron terveydestä, mm. tapahtuuko ovulaatio, ovulaation ajankohta, onko hedelmöittymiseen tarvittavaa kohdunkaulan limaa riittävästi ja mahdollistaako ovulaation jälkeinen vaihe raskauden jatkumisen. Menetelmä antaa myös tietoa koko kehon terveydestä.

Jos kierron tarkka päivittäinen kartoittaminen ei tunnu mielekkäältä, voidaan kiertoa tutkia kevyemmin ja käydä läpi raskautumiseen vaikuttavia asioita yleisemmällä tasolla.

Lisääntymisterveyden seuranta

Kuukautiskierron tarkka seuraaminen kiertotietoisuuteen perustuvan menetelmän avulla antaa paljon tietoa lisääntymisterveydestä ja kertoo koko kehon terveydentilasta.

Kehon peruslämpötila ja kohdunkaulanlima kertovat mm. naishormonien tasoista ja tasapainosta, ovulaatiosta ja ovulaation jälkeisen vaiheen pituudesta. Ne antavat usein tietoa myös mm. PMS-oireiden ja muiden kuukautisongelmien syistä.

Kuukautiskierto voi antaa myös tietoa koko kehon terveydentilasta kuten muista hormoniepätasapainotiloista, ravintoainepuutoksista, tulehduksesta, suoliston ja maksan tilasta, PCOS:sta, endometrioosista jne.

Terve kuukautiskierto on tärkeää paitsi hedelmöittymisen myös kokonaisterveyden kannalta!

Kiertotietoisuuden opetus

Opetan symptotermaalista Justisse-menetelmää pääsääntöisesti kursseilla. Lue ryhmäkursseista täältä ja yksilökursseista täältä.

On myös mahdollista ostaa yksittäisiä opetustapaamisia, mutta kurssit tulevat edullisemmaksi, ellet tunne menetelmää jo entuudestaan. Kursseihin kuuluu myös paljon muuta hyödyllistä lisämateriaalia opetuksen ohella.

Kursseille voit ilmoittautua ylläolevien linkkien kautta tai voit kysyä lisätietoja sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeella.

Jos kiertotietoisuuden soveltuminen sinulle mietityttää, voit varata täältä ilmaisen 15 min. konsultaation, jossa käydään läpi menetelmän soveltuvuutta sinulle. 

Opit kanssani varmasti ja tehokkaasti.

Toivotan lämpimästi tervetulleeksi kaikki munasarjalliset, sukupuoleen tai identiteettiin katsomatta.

Lue lisää ja ilmoittaudu kurssille!
Video Poster Image

Yhteydenottolomake

 

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella ja kerro, miten voin auttaa sinua. 

Vaihtohetoisesti voit olla yhteydessä sähköpostitse: [email protected]

Voit myös varata suoraan ajan ilmaiseen 30 minuutin konsultaatioon, jossa käydään läpi tilannettasi ja keskustellaan, miten voin parhaiten auttaa sinua.

AJANVARAUS

Lähettämällä viestin hyväksyt Hormonian tietosuojaselosteen.